Els beneficis de la natació: be water my friend

Los beneficios de la natación

Tots els professionals de la salut estan d’acord: els beneficis de la natació en l’organisme són incomparables amb qualsevol altre esport.

Què hi ha darrere tanta unanimitat? La natació és un dels pocs exercicis que beneficien al cos globalment, doncs potencia la força, la  resistència i la flexibilitat sense exercir impacte sobre els ossos i les articulacions. Però anem a pams i entrem en els beneficis concrets i el seu perquè:

Muscula i tonifica:

La natació és una activitat que ens obliga a utilitzar tots els músculs per impulsar-nos a través de l’aigua. Cada puntada i cada braçada es converteixen en un exercici de resistència en sí mateix, constituint la millor manera de construir el to i la força. Amb la natació els músculs treballen de cinc a sis vegades més que amb qualsevol altre tipus d’activitat física. Només amb mitja hora de natació suau cremem  200 calories i exercitem un total de 600 músculs!

Augmenta la capacitat pulmonar:

En ser un exercici aeròbic ajuda als pulmons a fer un ús més eficient de l’oxigen. La natació permet treballar els grups musculars grans i eleva la freqüència cardíaca, fet que contribueix a que els pulmons treballin de millor manera perquè el ritme cardíac es ralenteix i la pressió sanguínia millora.

Millora la flexibilitat:

Amb la natació no solament formem músculs més forts, també millorem la resistència dels teixits connectius (lligaments i tendons) augmentant l’estabilitat de les articulacions. En exercitar les articulacions s’incrementa la flexibilitat, la fortalesa i el rang de moviment del cos. Quan nedem l’aigua suporta fins al 90% del pes del nostre cos, reduint al màxim la tensió d’ossos i articulacions.

Evitar dolors i molèsties a l’esquena:

És l’esport per excel·lència recomanat per les persones amb problemes d’esquena, dolors de columna o cervicals. En nedar enfortim la musculatura de l’esquena sense haver d’aixecar pesos i sense que existeixin moviments bruscs, millorant la postura corporal i alleujant tensions en la columna vertebral. En aquest cas l’estil recomanat és el crol.

Millora la memòria i combat l’estrès:
El contacte amb l’aigua redueix l’estrès. Però a més quan nadem, com passa també amb la pràctica d’altres exercicis, s’alliberen endorfines en el cervell, molt importants per controlar l’estrès, l’ansietat i l’estat d’ànim.

La tècnica és fonamental per obtenir tots aquests beneficis, per això és la base de les nostres classes de natació. No sé què fem aquí asseguts… A l’aigua!!!

Per Dolors Roig